Category Archives: ΣΤΕΡΕΑ

Δημόσιος υπάλληλος “ξέχασε” να δηλώσει στο πόθεν έσχες του πάνω από δύο εκατ. ευρώ

Του Παναγιώτη Στάθη

Πάνω από δύο εκατομμύρια, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές είχε ξεχάσει επί επτά χρόνια να δηλώσει στο πόθεν έσχες του ένας υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος για αυτό το λόγο υποβιβάστηκε υπηρεσιακά δυο βαθμίδες από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Ο υπάλληλος που υπηρετεί στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση διότι αυτά είχαν δηλωθεί και ελεγχθεί από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και από την Δ.Ο.Υ. της περιοχής που υπάγεται και δεν βρέθηκε τίποτα μεμπτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επίμαχο διάστημα είχε βγάλει στο εξωτερικό το ποσό των 807.043 ευρώ το οποίο όπως ισχυρίζεται προέρχεται από την πώληση αγροτικού ακινήτου και ακινήτου ιδιοκτησίας της γυναίκας του (κατά το ½) και το ποσό του 1.467.350 ευρώ το οποίο προέρχεται από την πώληση άλλου δεύτερου αγροτικού ακινήτου.

Οι επίμαχες πωλήσεις είχαν δηλωθεί στο Ε9, αλλά όχι στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Επίσης, είχε δηλώσει το 2004 αμοιβαία κεφάλαια 342.000 ευρώ, προθεσμιακή κατάθεση του ίδιου 570.000 ευρώ και προθεσμιακή κατάθεση της συζύγου του 600.000 ευρώ.

Οι μετοχές που είχε στην κατοχή του ήταν σε μεγάλες ποσότητες και διαφόρων εταιρειών τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Υποστηρίζει λοιπόν πως είναι αντισυνταγματική η ποινή γιατί δεν ακούστηκε (δεν κλήθηκε σε ακρόαση) από τους αρμοδίους και “άδικα φέρεται ως ένοχος έχοντας την ρετσινιά» του επίορκου λόγω μιας απλής παράλειψής του».

Source:: VIOTIA

Thumbnail for 174104

Στην αποκριάτικη Αθήνα την Κυριακή οι Κουδουναραίοι του Διστόμου!

Στην αποκριάτικη Αθήνα θα βρίσκονται την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου οι Κουδουναραίοι Δίστομου για να δώσουν την δική τους …θορυβώδη και …αθυρόστομη νότα στην Αποκριά- και μάλιστα διπλή!

Προσκεκλημένοι του Δήμου Αθηναίων θα εμφανιστούν στην Πλατεία Συντάγματος στις 6.30 το απόγευμα.Από το Σύνταγμα,θα κινηθούν στην Ερμού μέχρι Μοναστηράκι και τα γύρω στενά και πίσω ξανά μπροστά στο Μετρό και στην Βουλή όπου με την θορυβώδη βόλτα τους θα μεταφέρουν το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με δρώμενα και καυτή σάτιρα στην πρωτεύουσα! Νωρίτερα , στις 11 το πρωί θα συμμετάσχουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αχαρνών.

Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων – νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων που ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους, προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.

Μαζί με την αθυρόστομη “αριστοφανικής προέλευσης” γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή παράσταση, αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική – και άλλη – επικαιρότητα. Η εντυπωσιακή παρουσία τους σημαδεύεται και ολοκληρώνεται με το καθιερωμένο “τολμηρό” τραγούδι τους, μπροστά στους θεατές τους! Την περασμένη εβδομαδα ήταν στην συμπρωτευουσα και τους απόλαυσαν οι Θεσσαλονικείς

Να ένα δείγμα από καυτά δίστιχα:
” Καλώστην την Σαρακοστή με σκόρδα και κρεμμύδια/
γαμ…την, την Τρόικα, του Δου-Νου-Του τ’ αρχ..!”
Ή άλλα πιο …φρέσκα :
”Αλέξη μου, Αλέξη μου, που θα μας κυβερνήσεις/
κανόνισε με την σειρά και συ να μας γαμ…!”
———-
”Κι ο Σαμαράς ήταν καλός με τα δικά του λόγια/
φανέρωσε πλεόνασμα, μα όλα σκορποχώρια!”
———-
”Μα ο λαός αγανακτεί, ζητάει μία λύση/
μια κυβέρνηση σωστή, μ’ αρχ…να κυβερνήσει”.
———
”Ευχόμαστε Τριώδιο με όργια και χάρες/
με την κυβέρνηση σωστή και δίχως σαχλαμάρες!’
Να είστε εκεί !

Source:: VIOTIA

Thumbnail for 174072

Η πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και 86 φωτογραφίες

Σε ζεστή ατμόσφαιρα, με την παρουσία του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου, των δικαστών, των δικηγόρων και των υπαλλήλων έγινε σήμερα στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς η κοπή της πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου της βοιωτικής πρωτεύουσας. Το φλουρί κέρδισε η ασκούμενη δικηγόρος κα Μαρία Καγιά.
Δείτε το φωτορεπορτάζ

Η βασιλόπιτα του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και 86 φωτογραφίες

Source:: VIOTIA

Thumbnail for 173207

Ανάσα Αξιοπρέπειας στη Λιβαδειά

του Δημήτρη Λάμπρου

Παρά το δριμύ ψύχος η Λιβαδειά έδωσε το δικό της παρών στις εκδηλώσεις Ανάσα Αξιοπρέπειας που οργανώνονται σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς εξελίσσονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στο έκτακτο Eurogroup. Αρκετός κόσμος βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς μετά τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης για να διαδηλώσει την υποστήριξή του στην ελληνική αντιπροσωπεία που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν τη λογική, τη χρησιμότητα και τη σημασία τους κατά τη διάρκεια μιας τόσο σκληρής μάχης. Οπως μου δόθηκε η ευκαιρία να σημειώσω και αλλού οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες περισσότερο κι από το Grexit υπολογίζουν την ενίσχυση τους αντιευρωπαϊκού ρεύματος στην Ελλάδα που υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με άγνωστες συνέπειες στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της, Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς σχέσεις με όρους ηγεμονίας – και ιδεολογικής- και από την άποψη αυτή μπορεί να μην το δείχνουν αλλά λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη γνώμη του λαού των άλλων χωρών όχι μόνον της Ενωσης αλλά κυρίως αυτών.

Source:: VIOTIA

Πρόσκρουση πλοίων στην Αντίκυρα

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Αντίκυρας ότι κατά τη διαδικασία μεθόρμισης από τις λιμενικές εγκαταστάσεις “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» παραλίας Διστόμου σε ασφαλές αγκυροβόλιο του όρμου Αντίκυρας του Φ/Γ πλοίου “HACI ARIF KAPTAN» σημαίας Τουρκίας, από τον πλοηγό Π.Σ. Ιτέας και ενώ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες 7-8 μποφώρ, λόγω μηχανικής βλάβης προσέκρουσε η δεξιά μεριά της πλώρης του ανωτέρω πλοίου στην πρύμνη του Φ/Γ πλοίου “ΕΛΠΙΔΑ» Ν.Β. 57 το οποίο βρισκόταν προσδεδεμένο στον ίδιο προβλήτα της λιμενικής εγκατάστασης “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.».
Άμεσα στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Λιμενικής Αρχής Αντίκυρας όπου διαπίστωσε υλικές ζημιές στην αριστερή γωνία της πρύμνης του Φ/Γ “ΕΛΠΙΔΑ» καθώς και θραύση του εργάτη κάβων (βίντζι), ενώ στο Φ/Γ “HACI ARIF KAPTAN» δεν παρατηρήθηκε εξωτερική φθορά .
Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Από τη Λιμενική Αρχή Αντίκυρας που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους των δύο πλοίων μέχρι προσκόμισης πιστοποιητικών διατήρησης κλάσης από τους παρακολουθούντες τα πλοία νηογνώμονες.

Source:: VIOTIA

Κανονικά τα σχολεία στον Δήμο Λεβαδέων

Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Λεβαδέων. Παρά την από χθες το απόγευμα σφοδρή χιονόπτωση στην περιοχή όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να εμποδίζει τη λειτουργία των σχολείων.

Source:: VIOTIA

Κλειστά σχολεία αύριο στον Δήμο Λεβαδέων-Κυριάκι και Αγία Τριάδα

Κλειστά θα μείνουν αύριο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Κυριάκι και στην Αγία Τριάδα του Δήμου Λεβαδέων λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Για τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου η απόφαση θα ληφθεί το πρωί της Τρίτης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες..

Source:: VIOTIA

Thumbnail for 170509

Αποκριές στη Λιβαδειά!

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ
Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα χρονολογείται η προσπάθεια ημιεπίσημου εορτασμού της Αποκριάς στην πόλη της Λιβαδειάς. Τότε ήταν που ιδρύθηκε Κομιτάτο των Απόκρεω, μια ολιγοπρόσωπη οργανωτική επιτροπή, για να συντονίσει αλλά κυρίως να παρακινήσει τους Λιβαδείτες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό μεταμφίεσης. Πραγματικά, η τριμελής Επιτροπή απαρτίστηκε από τους Γεώργιο Κορόζο, δήμαρχο Λεβαδέων, Ηρακλή Λάππα, έμπορο και Λουκά Μπουρνόζο, δικηγόρο. Αυτοί διεξήγαγαν έναν ευρύ έρανο στην αγορά της Λιβαδειάς και συνέλεξαν ένα σημαντικό για την εποχή χρηματικό ποσό, στη βάση του οποίου προκήρυξαν βραβείο για το καλύτερο άρμα και την εντυπωσιακότερη μεταμφίεση. Φυσικά, από μια τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείψει η εξέδρα, η οποία στήθηκε στην πλατεία Γεωργίου Α’, στη σημερινή κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς δηλαδή, με την επίβλεψη ενός δραστήριου επιπλοποιού, του Αντωνίου Καμινάρη.

Κι ενώ όλα έδειχναν καλά οργανωμένα, ήταν ο καιρός που δυσχέρανε τον εορτασμό, καθώς και το Σάββατο και την Κυριακή της Τυρινής μια από εκείνες τις γνωστές λιβαδείτικες χειμωνιάτικες νεροποντές είχε κλείσει τους κατοίκους και τους καρναβαλιστές στα σπίτια τους. Βέβαια, η οργανωτική επιτροπή δεν το έβαλε κάτω και όταν την Καθαρά Δευτέρα η ατέλειωτη βροχή κόπασε, εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους διαγωνιζόμενους να βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες στις 3.00 μμ. Από τις 12 το μεσημέρι οι Λιβαδείτες συν γυναιξί και τέκνοις ξεχύθηκαν στην αγορά και πλημμύρισαν τους δρόμους και τα καφενεία.

Στην αποκριάτικη παρέλαση που ακολούθησε ξεχώρισαν τρία άρματα: ένα που παρίστανε τον τσιγγάνικο γάμο, ένα άρμα που σατίριζε την ιατρική επιστήμη και τέλος ένα άρμα που παρομοίαζε την ελληνική Βουλή με φούρνο, ο οποίος ξεφούρνιζε διαρκώς νέους φόρους στα γεωργικά προϊόντα αλλά και στην κτηματική περιουσία. Όπως και τώρα, έτσι και τότε λίγα χρόνια είχαν περάσει από τη χρεωκοπία του 1893 και οι ιθύνοντες της εποχής αναζητούσαν τη λύση στην επιβολή βαρύτατης φορολογίας στα εισοδήματα και στα ακίνητα. Αυτό το τελευταίο άρμα της Βουλής, το “εξόχως διακεκοσμημένο”, έλαβε και το Α’ βραβείο του διαγωνισμού, το οποίο του απονεμήθηκε κάτω από τα χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου πλήθους.

Ακολούθησε πόλεμος. Για την ακρίβεια χαρτοπόλεμος, στον οποίο επιδόθηκαν με ενθουσιασμό άντρες και γυναίκες, με το κομφετί να χύνεται “κατά οκάδας” στους δρόμους και τις πλατείες της Λιβαδειάς. Η γιορτή ολοκληρώθηκε το απόγευμα αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους πολίτες και απομακρύνοντας με διασκεδαστικό τρόπο τις βακχικές επιρροές πριν από τη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής και τον ερχομό του Αγίου Πάσχα.

Αυτή η προσπάθεια ημιεπίσημου εορτασμού της Αποκριάς φαίνεται να θεμελιώνεται σε μακραίωνες τοπικές παραδόσεις, πολλές από τις οποίες στην πορεία λησμονήθηκαν. Όσο κι αν ο Τάκης Λάππας διέδωσε τη λαϊκή ρήση “Αποκριά στην Αθήνα και Πάσχα στη Λιβαδειά», η αλήθεια είναι ότι στη βοιωτική πρωτεύουσα υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη παράδοση για τον εορτασμό των Απόκρεω, ιδιαίτερα στις συνοικίες και στα ψηλώματα της πόλης. Απόηχός της φτάνει ώς τις μέρες μας με τα άσεμνα τραγούδια, τα οποία σκωπτικά, τολμηρά και μελωδικά αντηχούν ακόμη στους δρόμους και στα σοκάκια τούτες τις αποκριάτικες μέρες.

Στο απολαυστικό γράμμα του Στάθη Δημακόπουλου, από το 1961, που ακολουθεί και διηγείται τα ευτράπελα και τα τραγικά μιας άλλης Αποκριάς στον Ζαγαρά, κι αυτής πριν από εκατό και πλέον χρόνια, δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς πολλά πράγματα. Μια μόνο σύντομη παρατήρηση θέλω να κάνω. Όπως από την επιστολή προκύπτει, στις αρχές του 20ού αιώνα στη Λιβαδειά και μάλιστα στον Ζαγαρά την περίοδο της Αποκριάς λάμβανε χώρα λαϊκό δρώμενο με το όνομα “Βλάχικος Γάμος», που συνιστούσε και τον κεντρικό πυρήνα του εορτασμού, συγκεντρώνοντας τους πιο δραστήριους καρναβαλιστές, τους πιο μεγάλους γλεντζέδες και γενικά τους οπαδούς του Βάκχου. Αντλώντας πιθανόν από τα ίδια νάματα της λαϊκής παράδοσης, το ομώνυμο δρώμενο, ο Βλάχικος Γάμος αναπαριστάται κάθε χρόνο στη βοιωτική συμπρωτεύουσα Θήβα παρουσιάζοντας εξαιρετικό λαογραφικό ενδιαφέρον. Το ίδιο ενδιαφέρον ενδεχομένως να παρουσιάζουν και τα λησμονημένα αποκριάτικα έθιμα της Λιβαδειάς, για τα οποία η viotia σε επόμενη ευκαιρία θα επανέλθει.
Αιγάλεω, 7 Φεβρουαρίου 1961
Αδελφέ Νίκο,
Είμαστε καλά. Εγώ, όσο μπορεί να είναι καλά ένας άνθρωπος που έχει στηθάγχη! Είμαι κλεισμένος! Ο γιος μου ο Γιώργος μ’ επληροφόρησε ότι η αδελφή μας είναι άρρωστη από ρευματισμούς.
Σήμερα, που είναι η γιορτή της καθώς και του ανεψιού μας του Λουκά, και σαν είμαι κάπως καλύτερα, πήρα “χαρτί και πένα» να σου γράψω δυο λόγια και να σε παρακαλέσω να τους ευχηθείς και εκ μέρους μου “χρόνια πολλά και καλά» και να με πληροφορήσης πώς είναι τώρα η Λουκία. Όταν καλυτερέψη ο καιρός, θα ‘ρθω και ο ίδιος να σας ιδώ.

Τώρα με τις αποκριές και σαν κάθομαι κλεισμένος στο σπίτι, από τους πόνους της στηθάγχης μου, θυμάμαι διάφορα περιστατικά της παιδικής μου ζωής, τα οποία, μίμος και είρων καθώς είμαι, θυμάμαι ακόμα. Θα ‘ταν μια αποκριά λοιπόν, πριν ίσως ή και κατά το 1910. Την παραμονή της τελευταίας Κυριακής, της Τυρινής, δηλαδή το Σάββατο το βράδυ και καθ’ ον χρόνο η Λιβαδειά μοσχομύριζε από τις ψηνόμενες πίττες, πέθανε στον Ζαγαρά ο Γιώργης Αρκουμάνης και οι γειτόνοι του, ενώ η Αρκουμάναινα είχε πέσει στον πόνο της, της έκλεψαν από το φούρνο την πίττα και η δυστυχισμένη, κλαίοντας την απώλεια του άντρα της, έκλαιε και την απώλεια της πίτας μοιρολογώντας: “Δε μου ‘φτανε ο χαημός σου, αχ! Γιώργη μου! Μου ‘κλεψαν και την πίττα, αχ! Γιωργάκη μου!».
Το συνταρακτικό γεγονός του κλεψίματος της πίττας και του μοιρολογήματός της από την Αρκουμάναινα διεδόθη την επομένη σ’ όλο τον Ζαγαρά και απετέλεσε αφορμή διακωμωδήσεων και σχολίων.

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής και προ του μεγάλου εσπερινού, μετά το τέλος του οποίου χόρευαν οι πατέρες της συνοικίας με τους παπάδες επί κεφαλής, έγινεν η κηδεία του Αρκουμάνη, φουστανελλοφορούντος με το κόκκινο φέσι του και μεγαλοπρεπούς στην οριζοντοποίησή του.
Πριν τελειώσει η νεκρώσιμος ακολουθία, κατέφθασε στην αυλή του Αγίου Νικολάου ο θίασος του Σταμέλου, Κυτάγιου και λοιπών γλετζέδων του Ζαγαρά, για να αναπαραστήση το “Βλάχικο γάμο» κατά το πατροπαράδοτο έθιμο, και καθ’ ον χρόνον μέσα στην εκκλησίαν εψάλλετο η νεκρώσιμος ακολουθία, ο θίασος παρέστησε την πρώτη πράξη του “γάμου» υπό τα χάχανα του παρισταμένου φιλοθεάμονος κοινού, με το οποίο είχαν ενωθεί και όσοι είχαν ακολουθήσει την εκφορά του Αρκουμάνη, γιατί προτίμησαν προφανώς να μη χάσουν το “γάμο» παρά να παρακολουθήσουν τα νεκρώσιμα, φιλοσοφικά, πένθιμα και ακατάλληλα για τη στιγμή τροπάρια.

Όταν τελείωσε η ακολουθία και πρόβαλε από την πόρτα του ναού ο νεκρός Αρκουμάνη, προπορευομένων των μακαριτών πατέρα μας και Παπα-Θανάση, με ακολουθία μόνον τη γυναίκα του και λίγες ακόμα γυναίκες, ο θίασος των βακχικών οπαδών του Διονύσου σταμάτησε την παράσταση του “γάμου» και τσακιρωμένος καθώς ήταν, με μια προσταγή του Σταμέλου προς τα μέλη του και τους γύφτους με τα τύμπανα και τις πίπιζες, ετέθη επί κεφαλής της κηδείας και άρχισε διάφορα αποκριάτικα τραγούδια!
Ακολούθησε πανδαιμόνιο! Όλος εκείνος ο λαός που παρακολουθούσε την παράσταση του “γάμου» πήρε μέρος στην πομπή, καθ’ ον χρόνον ο μακαρίτης ο πατέρας μας ωρύετο: “Σταματήστε, τέρατα! Δεν επιτρέπονται αυτά!»

Ποιος όμως να τον ακούσει, που όλοι ήσαν τύφλα στο μεθύσι! Ενώ ο Παπα-Θανάσης, τύπος γλεντζέ κι αυτός, επεδοκίμαζε όσα εγίνοντο γελώντας κι αυτός μαζί με τους άλλους.
Έτσι η πομπή, προπορευομένων πάντοτε των πιπιζών και των νταουλιών, έφτασε ως το σπίτι του Κολούτσου . Εκείνη τη στιγμή έβγαινε από το σπίτι του ο γερο Κολούτσος, μεγαλοπρεπής με τη φουστανέλλα και τη σκούφια του, στάθηκε στην καμαρωτή αυλόπορτά του και κατάπληκτος για το παράξενο και παράτυπο θέαμα, φώναξε προς τους προπορευόμενους μασκαράδες: “Ρε παιδιά! Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Ούλοι μια μέρα θα πεθάνουμε! Θα θέλατε σεις στην κηδεία σας να γίνουν αυτά τα μασκαριλίκια;»

Ο θίασος σταμάτησε σαν να συνήλθε εις εαυτόν. Τα νταούλια και οι πίπιζες διετάχθησαν να σταματήσουν και τότε από τα στόματα των ανθρώπων αυτών, που ήσαν όλοι μερακλήδες και καλοί τραγουδιστάδες, αντήχησε ένα άλλου είδους τραγούδι, ηρωικό και πένθιμο, που όπως εξακρίβωσα τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στην κηδεία του Μακρυγιάννη στρατηγού και ήρωος της Επανάστασης του 1821 και της δημοκρατικής επανάστασης, της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 που επέβαλε το σύνταγμα στο βασιληά Όθωνα. Το τραγούδι με αλλαγή του ονόματος από Γιάννη σε Γιώργο ήταν:
Για σήκω απάνω, Γιώργο μου,
και μη βαρειοκοιμάσαι
Βρέχει ο ουρανός και βρέχεσαι
Βρέχει ο ουρανός και βρέχεσαι,
χιονίζει θα κρυώσεις
Θα σου βραχούνε τ’ άρματα
Θα σου βραχούνε τ’ άρματα
και τα χρυσά τοπάζια
Και τ’ ασημένια χαϊμαλιά…
Και τότε, γλυκά και λυπητερά καθώς το τραγουδούσαν πρώτα αυτοί και το επαναλάμβαναν οι πίπιζες και τα νταούλια ανά δίστιχο, ξεσηκώθηκε μέσα στο πλήθος ένα κλάμα παραπονεμένο για τον φτωχό νεκρό που είχαν πρώτα διακωμωδήσει τόσο άπρεπα.

Έτσι η νεκρική πομπή, όχι διονυσιακή πεια, αλλά ηρωική, σοπενική και βαγνερική κατά ελληνικό τρόπο, έφτασε στο νεκροταφείο κι εκεί υπό τους ήχους των τυμπάνων και των πιπιζών εναπετέθη στον τάφο του ο νεκρός, καθ’ ον χρόνον ο μακαρίτης ο πατέρας μας, συγκινημένος κι αυτός για τη νέα τροπή της κηδείας, επέλεγε, ρίχνοντας χώμα με νερό στο σκεπασμένο πρόσωπο του Αρκουμάνη.
Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής, η οικουμένη και πάντες οι κατοικούντες επ’ αυτής. Άγιος ο θεός, άγιος ισχυρός, άγιος αθάνατος ελέησον ημάς!
Σας φιλώ όλους

Στάθης Δημακόπουλος

Source:: VIOTIA

Thumbnail for 163810

Το Σάββατο στην Αστραδενή

Ένα ιδιαίτερο ακουστικό live με τον Stefan Schwerdtfeger, του συγκροτήματος Big Sleep, το Σάββατο 7/2 στην Αστραδενή.

Τραγουδιστής και συνθέτης, μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Αργότερα, μετακόμισε στην Γερμανία, όπου και δημιούργησε τους Big Sleep.

Το πρώτο άλμπουμ τους “Everything Falls Into Place” σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα, ενώ το single “Looking For A Girl With A Washing Machine” ακόμα ακούγεται στα rock ραδιόφωνα και bar της χώρας.

Το επόμενο cd “Moonlit Days” (1994), άνοιξε το δρόμο για περιοδείες σε Ιρλανδία, Ολλανδία, Ιταλία και Γαλλία. Σύντομα ο Stefan συνεργαζόταν και με άλλους μεγάλους μουσικούς (Nikki Sudden, Phil Shoenfelt, Terry Lee Hale). Το 1988 πραγματοποίησε 8 συναυλίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ στην Κορέα. Το 1999 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Thermaikos”.

Ακολουθεί το “With God And Her Sisters” (2003) με παραγωγό τον Chris Eckman των Walkabouts. Mαζί με το ανανεωμένο του Ελληνικό συγκρότημα “BIG SLEEP electric” παίζουν σε πολλές σκηνές της χώρας.

Για 5 περίπου χρόνια αποτέλεσε μέλος των “ΜΠΛΕ”, το μεγαλύτερο ίσως group στην Ελλάδα, με πολλές επιτυχίες, χρυσούς δίσκους και μεγάλο κοινό.

Το 2010 σαν “BIG SLEEP acoustic” o Stefan παρουσίασε το νέο του άλμπουμ “White Room” που περιλαμβάνει 16 τραγούδια εκτελεσμένα με ακουστική κιθάρα και φωνή αποκλειστικά.

Source:: VIOTIA

Thumbnail for 163087

Κίνδυνος στη Λιβαδειά από τους ισχυρούς ανέμους

του Δημήτρη Λάμπρου

Οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν από χθες στη Λιβαδειά έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους κατοίκους. Ηδη στο κέντρο της πόλης στη συμβολή των οδών Γεωργαντά και Μπουφίδου έχουν -όπως βλέπετε στη φωτογραφία- πέσει στον δρόμο θραύσματα από το μαρμάρινο γείσο του στηθαίου της οικοδομής εκεί και από θαύμα δεν έχουμε πληροφορηθεί τραυματισμό πεζού ή ζημία αυτοκινήτου.
Επίσης στο παρκάκι πάνω από το 1ο Δημοτικό ο ισχυρός άνεμος έχει λυγίσει τα ήδη προβληματικά πεύκα. Ενα από αυτά όπως διακρίνεται στη δεύτερη φωτογραφία έχει γείρει επικίνδυνα είναι ζήτημα ωρών να πέσει προκαλώντας ζημιές στην περίφραξη του 1ου Δημοτικού. Φυσικά και σε άλλα σημεία της πόλης υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα τα οποία μπορείτε μέσω της viotia να γνωστοποιείτε. Τέλος σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις οι άνεμοι θα εξασθενίσουν σταδιακά ως το βράδυ.

Source:: VIOTIA